Fantasy är en rolig utmaning

Varför just fantasy, kan man ju undra. Enkelt; för att det är en utmaning och för att det är roligt att skapa någonting 'nytt', någonting personligt. För att man kan skapa en helt ny värld, ett helt nytt universum, om man vill. För att det inte finns gränser. För att en påhittad fantasy värld oftast är mycket mer vacker, lockande och spännande än våran egen värld.

Att skapa en egen värld är en utmaning. Visst, man kan tro att det är enkelt att knäppa med fingrarna, komma på ett passande namn och sedan ha en helt ny planet. För oss var det inte riktigt så simpelt. När vi skapade MZ och det första landet trodde vi att det skulle räcka. Att vetskapen om att det fanns andra länder bortom Z's gränser skulle räcka för oss. Klart det inte gjorde det. Så efter Z skapade vi 18 nya länder. 19 stycken länder som vi känner till hundra procent.

Att skapa egna länder och sedan lära känna dom är underbart. För nu känns det som att MZ existerar någonstans - att man kan sträcka ut handen och röra vid den världen när som helst. Som att livet i valfritt land fortsätter sin stilla gång även när vi inte pratar om det. Att årstiderna kommer och går, utan att vi behöver bry oss om det. Låter det töntigt? Kanske, men det är så det ligger till.

Fantasy kan ju dock vara ganska knepigt. Jag önskar och hoppas att vuxna människor kommer att läsa boken - och uppskatta den. Men fantasy har ju fortfarande en stämpel som antigen barn- eller ungdomsbok över sig. Missförstå mig dock inte. Jag kommer spricka av stolthet även fast det endast är barn och ungdomar som läser böckerna. Jag tror dock att fantasy är mer utspritt bland vuxna och har en större publik i USA än vad det har i Sverige. Stämpeln som barn- och ungdomsbok försvann när Tolkiens Sagan om Ringen kom ut, men i Sverige sitter det fortfarande kvar.

Men om man bortser från det - så valde vi fantasy för att det passar oss bäst. För att vi har alldeles för mycket vild fantasi för att endast skriva en roman som speglar verkligheten i ett närliggande land på lilla planeten jorden. Och det visade sig ju att fantasy var rätt. Vi har lärt känna MZ till den grad att det har blivit en verklighet. En slags tillflyktsort från denna verklighet vi lever i. Och allt som jag och Bea är intresserade av och som fångar vårat intresse (drakar, troll, magi, osv) finns ju i våran värld nära oss nu.

Folk undrar ofta när vi ska börja skriva och när boken kommer vara klar. Jag har ingen aning när boken kommer vara klar. Allt jag kan säga att vi börjar skriva när vi är redo och när allting är färdigt. När allting med MZ är bestämt och uppskrivet kan vi fortsätta med våran berättelse. Vi har skapat en värld och vill lära känna den till 200 % - man kan inte bara släppa det och börja skriva. Ja, jag skrev att vi känner våra 18 länder till hundra procent och ja, det känns som det. Men det finns fortfarande mycket kvar av MZ att lära känna. Otroligt mycket!

Så därför valde vi fantasy.

Kommentarer

Innan du kommenterar:
Kommentarer besvaras här.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0