Det blev ett nej.

Det räckte inte hela vägen för CA - marijuana legaliseras inte ännu. Anledningen till att jag säger ännu är för att jag är hundra procent säker på att det kommer hända i framtiden. Jag har sett denna debatt tas upp även i Sverige - många argumenterar för marijuana, även många politiker. Och ja, jag tycker att det är dubbelmoral att diskutera för alkohol (6000 dödsfall/år) men att diskutera mot marijuana (Noll dödsfall, av THC).

Enligt mig fungerar det inte att förbuda saker hit och dit utan grund.
Och det är utan grund man förbjuder cannabis - när man i andra svängen säljer alkohol till samhället. Vadå, en drog passar, men inte en annan? Det fungerar ju inte. Det är viktigt att skilja på knark och knark. Cannabis är inte knark - det är vetenskapligt bevisat att cannabis är mindre skadligt än alkohol. Så varför krigar vi mot det, egentligen?

Sedan ska man inte lätt på det heller. Det är ju knappast hälosamt för kroppen att använda det. Men som sagt, jag tycker att det är dubbelmoral när man hejar för alkohol men inte för cannabis, som är ett mildare rusningsmedel än vad staten säljer till oss. Genom att legalisera marijuana kan man även begränsa den svarta marknaden och kontrollera försäljningen.

Så ja, jag är för en legalisering av cannabis.



"Du har den gamla klassiska förlegade synen att samhället skulle få nån form av skydd mot olika preparat bara för att de är olagliga. Det börjar bli lite väl tydligt att förbuden inte fungerar och att det är dags att pröva nånting nytt. Samhället behöver se frågan ur ett hälsoperspektiv, inte ur ett moral och brottsperspektiv. Vi bör satsa mer på att hjälpa folk som har problem med droger (inkl. alkohol och tobak) och förebygga genom utbildning. Finns mycket resurser att lägga på den typen av medel om man slutar spendera allt krut på polisinsatser, hetsjakt och fängelsestraff för narkotikabrott.

Det är alltså inte bara folk som vill bruka droger som skulle tjäna på en ny narkotikapolitik utan samhället i stort.

Problemet är att du likt stor del av befolkningen (särskilt då våra äldre generationer) aldrig läst på eller ens funderat på frågan. Man går istället på magkänslan som när man hör ordet "droger" automatiskt säger "farligt, fel, förbud!" istället för att fundera på om dessa förbud faktiskt hjälper eller ej. Vi har haft den här icke-fungerande politiken länge nog. Den fungerar inte. Ungdomar vet vart de kan få tag i cannabis är den generella uppfattningen. Bruket minskar inte. Om samhället kan hjälpa folk, istället för att försöka peka ut kriminella och straffa de så hårt vi bara kan så har vi kommit en lång väg.

Fundera gärna på det förbud som du så instinktivt propagerar för och hur mycket det har hjälpt Sverige eller andra länder med samma synsätt hittills. Statistik och fakta finns att hitta om du är nyfiken. Försök då även se situationen objektivt och fundera över vad det finns för alternativ till nolltolerans och förbud. En legalisering är inte till för att gynna den enstaka "knarkaren" utan för att hjälpa samhället att tackla problemet från ett annat håll."



Enligt Linton kom den viktigaste aspekten bort på vägen:


– Det viktiga argumentet för en legalisering av cannabis är ju att rycka plånboken från den organiserade brottsligheten. Av alla resurser som genereras till organiserad brottslighet i världen kommer 50 procent från cannabis. Det försvann lite i skuggan av den mindre intressanta frågan om hur Kalifornien som stat skulle bli stormrikt på en ny produkt.

Kommentarer

Innan du kommenterar:
Kommentarer besvaras här.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0