Då svalla vårt vikingablod, då svalla vårt vikingablod...

Jag är släkt med kända människor. Inte någon populär popsångare eller någonting - men vikingar, kända vikingar från förr, som vi alla har fått läsa om i skolböckerna. Jag förstår det fortfarande inte. Jag har testat en massa olika personer, som Fredrik Reinfeldt, för att se om hemsidan luras med mig - men icke. Jag är inte släkt med Fredrik Reinfeldt.

Nu är det ju väldigt långt tillbaka i tiden, och det räknas ju knappt. Men jag är släkt med dessa människor - även fast det knappt räknas som "blod" längre, om ni förstår vad jag menar. Jag har en koppling till dom. Det sjukaste var att jag precis läste om Snorre Sturlasson i Svenska B-kursen.

Ja, förutom Lars Johan Hierta. Han var inte en viking. Han var däremot grundaren till Aftonbladet.



Snorre Sturlasson
(fornnordiska Snorri Sturluson), född omkring 1179, död 23 september 1241, var en isländsk hövding, historiker, författare och skald. Han betrakas som författare till Den yngre Eddan, vilken är en handbok i skaldekonst och lärobok i nordisk mytologi, författad omkring 1220, samt Heimskringla en bok som skildrar främst Norges kungar fram till och med år 1177. Han tillskrivs också stundom Egil Skallagrimssons saga.

Snorri Sturluson is your 8th cousin 21 times removed.



Sven Tveskägg (på danska: Svend Tveskæg, på engelska: Sweyn Forkbeard), född cirka 960, död 3 februari 1014, kung av Danmark 985-992 och 993-1014, kung av England 1013-1014. Utgjorde förmodligen den reella makten i Norge bakom Erik Ladejarl tillsammans med den svenske kungen Olof Skötkonung 1000-1014.

Sven Haraldsson Tveskägg(Tjugeskägg) is your 29th great grandfather.



Harald Gormsson Blåtand var kung av Danmark ca 940 – ca 986. Han var son till Gorm den gamle och Tyra Danebot. Han har givit namn åt den trådlösa kommunikationsstandarden Bluetooth.

Harald Gormsson Blåtand is your 30th great grandfather.



Estrid Svensdotter född före år 1010, död efter år 1057, känd som dronning Estrid, var prinsessa av Danmark som dotter till kung Sven I Tveskägg och Sigrid Storråda. Hon var gift med jarl Ulf Torgilsson av Skåne och mor till kung Sven II Estridsson av Danmark. Estrid bar hederstiteln drottning, trots att hon varken var gift med en kung eller regerande drottning.

Estrid Svensdotter is your 28th great grandmother.



Lars Johan Hierta (ibland även stavat Hjerta), född 23 januari 1801 i Uppsala, död 20 november 1872 i Stockholm, tidningsman, bokförläggare, företagare och politiker; ledamot av adelsståndet 1828-1866, ledamot av andra kammaren 1866-1872. Han grundade bland annat Hiertas bokförlag 1829, Aftonbladet 1830 och Liljeholmens Stearinfabrik 1839.

Lars Johan Hierta is your 6th cousin 6 times removed.



Harald Hårfager (norska: Harald Hårfagre), född cirka 850, död cirka 933, var Norges enare och dess förste regent, perioden 860-930. Han var enligt Heimskringla son till Halvdan Svarte, som ska ha tagit det första steget mot Norges enande.

Harald I Halvdansson Hårfagre is your 28th great grandfather.



Ottar Vendelkråka
var kung över svearna i början av 500-talet. Man har gissat att hans regeringstid sträckte sig i 15 år, mellan år 520-535 efter Kristus. Ottar Vendelkråka är mest känd för att ha stupat i Vendel i Uppland, han ska ha dräpts av två danska jarlar från Själland. Anledningen till att han blev dräpt var att danskarna med våld flyttat in i kungsgården Huseby. Ottar försökte med sina män kasta ut inkräktarna, men i den följande bataljen stupade så gott som alla svearna.

Ottar "Vendilkraka" Egilsson is your 37th great grandfather.

Kommentarer

Innan du kommenterar:
Kommentarer besvaras här.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0