Natt och Dag Del 2

Jag är ju, som sagt, släkt med Måns Natt och Dag - mannen som mörade Engelbrekt 1436. Jag blev nyfiken på adelsätten Natt och Dag och bestämde mig för att samla ihop lite info:

Natt och Dag är en släkt från Östergötland som tillhör den svenska uradeln. Den är den nu levande äldsta svenskadliga släkten – känd från år 1280 enligt dokument i Riksarkivet –, och är adliga ätten nummer 13. Den nu utdöda friherreliga ätten hade nummer 23 i Riddarhuset.

 

Släktens äldste kände stamfader var riddaren, riksrådet och lagmannen i Värend, Nils Sigridsson (död tidigast 1299), känd sedan 11 maj 1280.

 

Släktmedlemmarna började använda sig namnet Natt och Dag först på 1700-talet, varför många personer skrivs med släktnamnet inom parentes, alltså (Natt och Dag). Namnet anspelar på kontrastskillnaden mellan det blå och det gyllene fältet i vapenskölden. I början av 1500-talet präglades den svenska kronan med ätten Natt och Dags vapen, med anledning av att medlemmar av släkten var riksföreståndare.

 

Gabriel Anrep, en släktforskare på 1800-talet, spekulerade:

 

Att denna ätt skulle härstamma från Sigtrygg, en rik man, hvilken, enligt Sturlesson, vid år 1030 bodde i Nerike samt herrbergerade öfver vintern Norska Konungen Olof Haralsson den Helige, och att Sigtryggs son Ivar sedan blifvit en förnäm man, kan vara troligt men saknar bevis.


Kommentarer

Innan du kommenterar:
Kommentarer besvaras här.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0